Koldhævede boller

De her koldhævede boller er nok de nemmeste hjemmebagte boller, man kan lave. Det tager 5 min om aftenen at røre ingredienserne sammen i en skål. Herefter skal skålen bare på køl natten over. Om morgenen tager du skålen ud og klatterne bollerne ud på en bageplade med to skeer. Og så skal dine morgenboller med havregryn bare i ovnen.

Morgenboller med havregryn

I weekenden synes jeg, det er så lækkert at vågne op og spise friskbagte morgenboller. Og så er der en dejlig duft i køkkenet efterfølgende. Hvis bollerne ikke er koldhævede, så skal du tidligt op i weekenden for at få friskbagte boller. Det er derfor, at jeg elsker at lave koldhævede boller. Her laver jeg dejen aftenen før, og så bliver de bagt om morgenen, når jeg står op.

Om morgenen skal bollerne klattes ud på en bageplade med en ske i 8 lige store klatter. Dejen er meget fugtig, men sådan skal den være. Hvis dejen klistrer fast til skeerne, kan det hjælpe lidt, hvis du putter vand på skeerne. Så slipper dejen bedre. Hvis du har en oliespray, kan du spraye dine koldhævede boller, inden de bages med lidt olie og drysse med havregryn, frø eller andet på toppen. Ellers bages de bare, som de er.

Koldhævede boller med kerner

Du kan både bruge bollerne til morgen og frokost. Når jeg spiser dem til frokost, plejer jeg at putte noget magert pålæg i sammen med lidt hummus, pesto eller andet.

Jeg har valgt at komme lidt havregryn og solsikkekerner i dejen, da det giver en god smag. Du kan sagtens bruge nogle andre kerner end solsikkekerner, hvis du har andre kerner på lager. Græskarkerner kunne jeg også forestille mig ville være gode i morgenbollerne.

Jeg elsker selv at spise en god bolle med ost om morgenen, og de klienter jeg har i et forløb, har også mulighed for at få det på deres kostplan. Lyder det spændende? Så kan du læse mere om mine forløb her.

Ingen bedømmelse endnu

Koldhævede boller

Forb. tid10 minutter
Tilb. tid20 minutter
Samlet tid30 minutter
Ret: Bagværk
Antal: 8 stk
Udskriv Pin Recipe

Ingredienser

  • 15 g gær
  • 4 dl vand
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 tsk honning
  • 0,5-1 tsk salt
  • 350 g hvedemel
  • 50 g græskarkerner (eller andre kerner)
  • 50 g havregryn

Sådan gør du

  • Start med at opløse gæren i lunkent vand sammen med olie, honning og salt.
  • Tilsæt mel, kerner og havregryn og rør godt sammen (dejen skal være fugtig/tynd).
  • Stil dejen på køl natten over med låg på.
  • Om morgenen tændes ovnen på 200 grader varmluft.
  • Bollerne klattes ud på en bageplade med en ske 8 stk.
  • Drys med havregryn, kerner eller frø (hvis du har spray med lidt olie først).
  • Bag i ovnen i 18-20 min.

Serveringsforslag

Server til morgenmad med smør og ost:
1 bolle med 8g smør, 40g cheasy ost = 380 kcal 
 
Næringsindhold:
966 kJ/ 230 kcal pr. bolle 
Protein 7g, kulhydrat 36g, kostfibre 3g, fedt 6g

Du vil måske også kunne lide mine fuldkornsboller eller sandwichboller. Begge kan både bruges til morgenmad eller som en lækker bolle med fyld til frokost.

Hvor lang tid skal koldhævede boller hæve?

Mine koldhævede boller bliver bedst, hvis de får lov til at have 10-12 timer i køleskabet natten over. Hvis du gerne vil have bollerne klar inden for 6 timer, kan du vælge at komme lidt ekstra gær i. Koldhævningen over 10-12 timer giver bollerne en helt særlig smag. Hæver de mindre, vil bollerne ikke have samme gode smag.

Kan jeg fryse koldhævede boller?

Ja, du kan sagtens fryse dine koldhævede morgenboller ned. Portionen giver 8 boller, og hvis du ikke får dem spist inden for den første dag eller to kan resten fryses ned. Du kan fryse dem ned lige så snart, at de er kølet af. Så er de næsten som friske, når du tager dem ud fra frys.

Kan jeg hæve dejen på køkkenbordet?

Jeg hæver altid min dej i køleskabet. I køleskabet hæver dejen langsommere, og det er også derfor, at jeg bruger 15 g gær i denne portion. Hæver du dejen på køkkenbordet, vil dejen hæve over, og det giver ikke det bedste resultat. Jeg vil derfor anbefale dig at hæve dejen i køleskabet natten over.

4 kommentarer til “Koldhævede boller

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




0