Jeg elsker at bage boller og disse grovboller med gulerod og solsikkekerner har jeg bagt mange gange. De er lækre og svampede og fungerer perfekt med smør og en skive mild ost.
Hele min familie kender til disse boller da jeg efterhånden har serveret dem flere gange for dem og de elsker dem lige så meget som jeg gør. De kan også sagtens bruges som en slags sandwichbolle til madpakken med pålæg og salat.
Bollerne kan laves med fuldkornsspeltmel i stedet for grahamsmel, hvilket også giver nogle virkelig lækre boller.
De kan fryses ned og gemmes i fryseren til de skal bruges igen. Ellers kan de holde sig et par dage.
Morgenboller med gulerod og solsikkekerner
Ingredienser
- 25 g gær
- 4,5 dl lunkent vand
- 2 spsk olivenolie
- 5 dråber easis perfekt sød
- 1 tsk salt
- 1 dl solsikkekerner
- 1 dl havregryn
- 100 g revet gulerod
- 3,5 dl grahamsmel (fuldkorns speltmel er også godt)
- 4 dl hvedemel
- 1 stk æg (til pensling)
- 1 håndfuld sesamfrø (til pynt)
Sådan gør du
- Start med at opløse gæren i lunkent vand.
- Tilsæt olivenolie, salt, easis perfekt sød, solsikkekerner, havregryn og revet gulerod og rør godt rundt.
- Kom mel i og rør godt rundt i dejen i 5-10 min, da den er for fugtig til at kunne æltes (kan med fordel laves med en røremaskine).
- Lad dejen hæve tildækket under et tæppe eller dyne i 30-45 min.
- Når dejen er færdig med at hæve fordeles 9 boller på en bageplade (evt. 10-12 minre boller).
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft og lad bollerne hæve yderligere 20 min. tildækket.
- Pensl bollerne med æg og drys sesamfrø henover dem.
- Bag dem i ovnen i ca. 20-25 min.
- Tag bollerne ud og lad dem køle af på en rist eller nyd varme.