Fødselsdagsboller må næsten være en af mine favoritboller. Det er som regel kun til fødselsdage jeg laver dem da de indeholder en del kalorier, samt få fibre. Det betyder dog ikke, at de ikke smager fuldstændig fantastisk. Jeg har arbejdet længe på denne opskrift for, at finde den perfekte kombination til, at give den lækreste luftige bolle.
Når man kun spiser noget sjældent og til særlige lejligheder synes jeg nydelsen bliver endnu større, end hvis man fik dem hver dag.
Jeg plejer at spise dem med smør og ost mens de stadig er lune.
Bollerne kan sagtens gemmes et par dage eller fryses ned.
Fødselsdagsboller
Ingredienser
- 50 g gær
- 3 dl sødmælk
- 75 g smør
- 1 tsk kardemomme
- 2 tsk flagesalt
- 1 spsk sukker
- 500 g hvedemel
- 2 stk æg (det ene til pensling)
Sådan gør du
- Start med at smelte smøret i en gryde ved middel varme.
- Når smøret er smeltet tilføjes sødmælken i gryden og der røres kort rundt ved lav varme ( maks 2 min så det ikke bliver for varmt).
- Kom gær i en skål og tilsæt blandingen med smeltet smør og sødmælk, rør gæren ud heri.
- Tilsæt æg, kardemomme, salt og sukker og rør godt sammen.
- Tilsæt melet lidt ad gangen og rør godt rundt med en grydeske (dejen skal være tilpas fugtig så den kun kan røres og ikke æltes. evt. bruges en røremaskine).
- Lad dejen hæve tildækket og lunt i 60 min.
- Kom godt med mel på hænderne og form 12 små boller på to bageplader.
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
- Lad bollerne hæve tildækket og lunt i yderligere 30 min.
- Pensl bollerne med det andet æg og bag dem i ovnen i ca. 10-12 min til de er let gyldne.