Tyske juleboller
Tyske juleboller også kaldet kløben kan laves på mange forskellige måder alt efter hvad man bedst kan lide. Disse er et bud på min yndlings version med en masse lækkert fyld. De er allerbedst på dagen, men du kan også godt fryse bollerne ned, når de er kølet af. Så er de som nybagte, hvis du luner dem i et par minutter i ovnen.
Bollerne skal spises med smør og ikke andet, hvis i spørger mig og så gerne varme! Jeg er kæmpe fan. Du vil måske også kunne lide mine lækre juleboller, der også har en masse skønne julekrydderier. Eller måske er du mere til mine julevafler eller klatkager? Alle tre opskrifter er perfekte at lave i den søde juletid.
Kløben
Ingredienser
- 25 g gær
- 2,5 dl havredrik
- 75 g smør
- 400 g hvedemel
- 1 æg
- 3 spsk brun farin
- 1 knivspids salt
- 0,5 tsk stødt nellike (kan undlades)
- 1 tsk kardemomme
- 1 tsk kanel
- 50 g søde tørrede tranebær (urtekram)
- 50 g sultanas rosiner (urtekram)
- 50 g tørrede æbletern (urtekram)
Topping
- 1 æg (til pensling)
- brun farin
- mandelsplitter
- evt. kandiserede appelsinskaller
Sådan gør du
- Start med at opløse gæren i havredrikken.
- Bland smeltet smør, æg, brun farin og resten af krydderierne i dejen samt den tørrede frugt.
- Tilsæt mel lidt af gangen og ælt indtil dejen er sammenhængende.
- Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 60 min.
- Form 9-10 boller af dejen og lad efterhæve i 20-30 min.
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
- Pensl bollerne med æg og drys med mandelsplitter og brun farin.
- Bag bollerne i ovnen i ca. 15 min.
Serveringsforslag
Næringsindhold
1327 kJ/ 316 kcal. pr. stk. Protein 5,7g, kulhydrat 51,5g, kostfibre 3,2g, fedt 8,8g.Historien om kløbenboller
Som nævnt i starten stammer kløben fra Tyskland. Hvis man skal lave den helt rigtige version, laver man et kløbenbrød, men jeg har bare valgt at lave det til kløbenboller i stedet for. Jeg har ikke selv prøvet at lave et kløbenbrød, men jeg tror, at du godt kan bruge denne opskrift til at lave et kløbenbrød i stedet for. Så lader du bare være med at folde dejen til boller.
Kløben er en stor ting i Tyskland og særligt Sønderjylland, hvor den klassiske julebolle er meget populær. Bollen er fyldt med smag, og derfor spiser jeg den altid bare med et lag smør på. Når du bager bollen, vil duften af kanel, rosiner, nellike og kardemomme sprede sig i hjemmet. Det er simpelthen så hyggeligt, og bringer en i julestemning.
Kløben har ikke en officiel betydning. Det siges dog, at det kommer af ordet “kløft”, der henviser til processen, hvor brødet får alle ingredienserne tilsat i dejen. Det referer til det bagværk, som tyskerne laver af samme navn. Det er et brød med rosiner, kanel, kardemomme, tranebær og mange andre lækre krydderier og ingredienser.