Diætistens råd til en jul uden sul
Denne artikel har jeg lavet for sundhedsmagasinet Kurera i December 2022.
Hvad er den største udfordring du møder hos dine klienter i juletiden?
Julefrokoster, juleslik, småkager, julemad, alkohol, julemarkeder osv.
Jeg oplever at mine klienter synes julen er dejlig, men de er også bekymrede for at tage på i julen og synes at vægttab er uoverskueligt i julen.
Hvordan kan man spise mindre julemad og søde sager uden at det føles restriktivt?
Start med at afstemme dine forventninger til dig selv inden December måned starter. Ønsker du vægttab, vægtvedligeholdelse eller er du okay med at tage lidt på i julen?
Derefter kan du med fordel lave en prioriteringsliste til dig selv, både for aktiviteter og mad. Rangér de forskellige ting du sætter pris på i julen alt efter hvad der betyder mest for dig.
Et eksempel:
Mad/drikkevarer
1. Risalamande
2. Æbleskiver
3. Gløg
4. Risengrød
5. Julesmåkager
Aktiviteter
1. Julemarkeder
2. Julefrokoster
3. Julebagning
4. Familiehygge til advent
Nu ved du hvad der betyder mest for dig i juletiden og i hvilken rækkefølge.
Hvordan kan du så få prioriteret disse ting, så du kan nyde dem og gå på kompromis med ting der er mindre vigtige for dig i juletiden?
Risalamande, æbleskiver, julesmåkager og gløgg kan alt sammen indgå i en helt almindelig sund og varieret kost, som mellemmåltider. Skift dine mellemmåltider ud i en periode og undersøg, hvilke mængder der passer dig og dine behov fx 2 æbleskiver med 1 spsk flormelis + 1 spsk sukkerfri marmelade = 200 kcal. Super fint mellemmåltid.
Risengrød kan ligeledes passe ind i en sund og varieret kost. Skift aftensmaden ud en gang imellem og på den måde har du ikke fået en masse ekstra kalorier. Anvend evt. sukrin gold i stedet for hvidt sukker, let smør for at sparre på kalorierne eller tilpas mængden på dine andre måltider, så du ikke behøver anvende disse alternativer, hvis ikke du ønsker dette.
Det kan være en fordel at kigge på hvad der findes af kalorier i forskellige julegodter. Et mellemmåltid kan for de fleste ligge på 125-250 kcal 2-3 stk om dagen. På den måde kan man få en ide om hvilke mængder der passer ind i en helt almindelig hverdagskost uden at det gør noget.
Et eksempel:
5 Dumle karameller = 200 kcal
5 After eight chokolader = 200 kcal
120g risalamande = 200 kcal
3 snebolde = 200 kcal
Jeg vil gerne kunne tage på julemarkeder i julen. På min prioriteringsliste finder jeg gløgg. Jeg kan derfor overveje at drikke gløgg når jeg er på julemarked og skippe et mellemmåltid den dag.
Julefrokoster betyder også noget og fylder i juletiden. Her kan jeg igen lave en prioriteringsliste over maden på julefrokostbordet: Hvilke ting SKAL jeg bare smage og hvilke kan jeg undvære eller lave derhjemme selv en anden dag? Disse overvejelser kan hjælpe dig på vej til at få en masse nydelse ud af alle de ting du virkelig sætter pris på og skære de ting fra du spiser af ren vane eller bare fordi det er der.
Julebagning!
Det er også super hyggeligt i julen og her smager man på det der bages. Hvad med at sammensætte nogle kalorielette hovedmåltider til dig selv på sådan en julebagedag, så du har plads til lidt ekstra småkager og kan nyde dem med god samvittighed?
Det kunne fx være: Vaniljeskyr med kirsebærsauce og granola til morgenmad, ristet rugbrød med hytteost og grønt til frokost og cæsar salat til aftensmad.
Og hvad så med de hyggelige adventssøndage? Måske du sådan en dag kunne slå morgenmad og frokost sammen således at du havde mulighed for at hygge med familien med brunch, hjemmebag eller wienerbrød?
Der er mange muligheder for at skabe nogle gode rammer for sig selv og sin kost i juletiden. Du skal finde den metode der fungerer bedst for dig. Det vil medføre opture og nedture, som alt sammen hører med og gør dig klogere på dig selv og dine vaner. Hvis du fortsætter med at være nysgerrig og prøve dig frem, så finder du en løsning der fungerer for dig til sidst.
Hvad er dine 3 bedste råd til dem, der er bange for at tage på i løbet af december måned?
1. Giv dig selv lov til at din kost ser lidt anderledes ud i julen og prøv i stedet at tilpasse de ting du nyder til din hverdag.
2. Spis lidt af det du nyder hver dag i stedet for en masse på en gang.
3. Suppler julegodter og søde sager med klementiner og andet frugt for at skabe fylde i dine måltider/mellemmåltider/snacks uden at kalorierne løber afsted.
Inde på min shop finder du min gratis mini jule e-bog som kan downloades. Den indeholder en oversigt over kalorieindhold i julegodter.