Beregn dit hvilestofskifte

Når jeg laver kostplaner starter jeg altid med at beregne basalstofskiftet (BMR) eller hvilestofskiftet (REE) uanset hvilket formål kostplanen har. Det giver et udgangspunkt man kan arbejde ud fra. BMR er den mængde energi kroppen bruger når man er vågen, men i hvile. Hvilestofskiftet (REE) tager også højde for energi til omsætning af den føde vi har indtaget. Sidstnævnte er netop forskellen på vores BMR og vore REE.
Afhængig af den enkelte kan det være en fordel at bruge den ene formel frem for den anden. Oftest benytter jeg basalstofskiftet som udgangspunkt, når det drejer sig om et større vægttab og hvilestofskiftet når det handler om et mindre vægttab. Dette skyldes at jo mere fedt vi har på kroppen, jo mindre energi “bruger” den ekstra vægt og derfor er det ikke nødvendigt at regne de ekstra 10% oveni.

Hvis vi kun tager udgangspunkt i vores basalstofskifte glemmer vi at tage højde for den energi kroppen bruger på at omsætte den mad vi har indtaget. Det koster også energi for kroppen og svarer til ca. 10%. Der findes formler til at beregne både BMR og REE. Jeg bruger altid Harris Benedicts formel til BMR og så lægger jeg 10% oveni for at få REE. For at beregne BMR via Harris Benedicts formel kræver det, at man har en vægt, en højde og en alder. Når man har disse tal kan man begynde at beregne sit BMR og derefter REE.
Lige meget om man bruger den ene eller den anden formel så er det kun estimater og vi er alle forskellige unikke individer, som sjældent passer ind i standardiserede formler. Derfor må man aldrig læne sig 100% op af sådanne beregninger. Det kan dog være et fint udgangspunkt, som man kan navigere ud fra. Derefter er man nød til at følge med i hvordan ens krop reagerer og justere ind efter det.

Kvinder BMR: 655 + 9,6 x W + 1,8 x H – 4,7 x A

Mænd BMR: 66,5 + 13,8 x W + 5 x H – 6,8 x A

REE= BMR x 1,1

W= vægt i kg H= højde i cm A= alder i år

Svaret får man i kalorier.
Alt efter hvilke mål man har for sin kost og krop bruger man hvilestofskiftet på forskellige måder til at fastlægge et dagligt energiindtag.
Jeg har lavet en guide til, hvordan man bruger sit REE i forbindelse med vægttab, som kan læses her på bloggen. Der vil løbende komme guides til, hvordan du beregner et ligevægtsindtag (dit energibehov for at vedligeholde din vægt) og hvordan du skal forholde dig, hvis dit mål er øgning af muskelmasse.

Hjælp til udregning af behov

Hop ind på min shop og udfyld formularen, hvis du ønsker min hjælp til at beregne dit basalstofskifte, hvilestofskifte anbefalet kalorieindtag efter dit mål og et forslag til måltidsfordeling inkl. buffer.
Pris: 99 kr.

Eksempel på det svar du modtager

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0