Fra e-bog til fysisk bog

Kostplaner

I November 2023 udgav jeg min første fysiske bog og faktisk ikke bare en, men to. Det har været en spændende rejse, som jeg tænker jeg vil dele lidt mere med jer om i dette blogindlæg.
Mine to fysiske bøger har været til salg på min hjemmeside i et stykke tid, men som e-bøger. Den første e-bog: Kostplan Pescetar 1500-1700 kcal udgav jeg i efteråret 2022. Den anden e-bog: Kostplan Vegetar 1300-1500 kcal udgav jeg i sommeren 2023.
Siden de kom til salg har der været stor efterspørgsel på en fysisk udgave og det forstår jeg godt. Jeg er også selv mest til fysiske bøger når det kommer til madlavning og opskrifter. Alligevel ender jeg dog tit med at stå med computeren i køkkenet fordi det er blevet så nemt at søge opskrifter frem elektronisk.

Derfor synes jeg at bøgerne skulle være tilgængelige både elektronisk og fysisk. Den fysiske bog kræver dog en del mere end den elektroniske og derfor har den været lidt længere undervejs.

Hvor kan man lave sin egen bog?

Jeg har lavet begge mine bøger i Canva, både den elektroniske og den fysiske udgave. Jeg er super glad for Canva og jeg bruger det til mange andre opgaver bl.a. mine skræddersyede kostplaner og min 4 ugers komplette kostplan.

Kort tid efter min første e-bog, Pescetar var ude opsøgte jeg en masse forlag for at høre om de var interesseret i at udgive bogen. Jeg fik desværre afslag fra dem alle sammen. Det slog mig lidt tilbage og derfor lagde jeg for en stund drømmen om en fysisk bog på hylden og gik derfor i gang med en ny e-bog, Vegetar.
I forbindelse med at min første e-bog kom ud på en streamingtjeneste blev jeg tvunget til at oprette mit eget forlag. Det tog 10 min og så havde jeg mit eget forlag (det lyder mere fancy end det er).
Efter begge e-bøger var online blev jeg igen tændt på ideen om at udgive dem fysisk. Jeg gik stille og roligt i gang med at undersøge priser hos forskellige trykkerier.

På jagt efter et trykkeri

Derefter gik jeg i gang med en dialog med det trykkeri der kunne imødekomme mine ønsker og som havde de bedste priser. Jeg fik sendt en prøvepakke hjem, hvor jeg kunne mærke forskellige papirtyper, tryktyper, farver, forsider, kachering osv. En masse nye ord og ting jeg aldrig har skulle forholde mig til før og som var meget fremmed for mig inden jeg gik i gang. Jeg prøvede at sætte mig grundigt ind i alt omkring processen, men jeg følte mig meget amatøragtig når jeg snakkede med medarbejderen på trykkeriet.
Jeg bestilte et prøvetryk hjem af begge bøger (se billeder nedenfor) for at sikre mig at alting var som forventet. Prøvetrykket var dog ikke i samme kvalitet som det endelige resultat og derfor var det meget svært at vurdere hvilken type papir og trykmetode der passede bedst til mine bøger.

Jeg endte med at gå med en lidt dyrere papirkvalitet for at få flotte klare billeder og sider der er lidt mere slidstærke i forhold til at bøgerne bruges i køkkenet.


Hvor meget koster det at få udgivet en bog?

Jeg endte med at betale 8500 kr. inkl. moms for 140 bøger inkl. prøvetryk. Den ene bog er lidt flere sider end den anden. Det kan gøres billigere, hvis ikke man vælger farvetryk og papir i den kvalitet jeg valgte.
E-bøgerne kostede mig ingenting at udgive udover tid selvfølgelig og de råvarer og materialer jeg brugte til at udvikle opskrifterne og billeder til bogen. Derfor er e-bøger en virkelig nem måde at komme i gang med at udgive noget på og den billigste løsning.
Jeg valgte at sætte prisen en smule op på mine fysiske bøger for at dække de ekstra omkostninger det kostede at producere dem.

Fragt og emballage

Dernæst kommer at de fysiske bøger jo ikke sender sig selv som de elektroniske gør. Jeg skulle derfor i gang med at undersøge hvordan jeg kunne sende bøgerne både med emballage og fragt. Igen en helt ny verden jeg aldrig har kigget ind i før. Igennem mit netværk fandt jeg frem til Shipmondo, som er meget nem og den billigste fragtløsning der er for små virksomheder. Jeg valgte udelukkende at bruge Dao til at sende pakker med, da de har en labelles løsning, som gør at jeg ikke behøver printe labels.
Heldigvis havde jeg kort tid inden udgivelsen af mine bøger været i kontakt med et firma, som havde lavet min nye hjemmeside og de hjalp med at sætte bøgerne op i min webshop og connecte dem til shipmondo. Så lige den del har jeg betalt mig fra hjælp til fordi jeg gerne ville være sikker på, at det fungerede som det skulle når bøgerne var klar til at blive solgt.
Emballagen fandt jeg ved at søge lidt rundt på google. Nogle små kuverter til at sende bøgerne i, silkepapir jeg bestilte hjem i flere farver, klistermærker med logo og små kort til at skrive på. Klistermærker og kort designede jeg selv og bestilte igennem Canva.


Endelig kom de hjem

Efter en leveringstid på ca. 15 dage modtog jeg bøgerne og var klar til at gå i gang med at sælge dem. Det var den vildeste følelse at åbne pakkerne med mine egne bøger, som var blevet fuldstændig som jeg havde drømt om. En kæmpe forløsning efter en lang periode med meget arbejde for at nå i mål med fysiske bøger og så var de der pludselig. For første gang kunne jeg sidde med bøgerne i hænderne og mærke på dem og dufte til de nye sider. Nogle bøger jeg helt selv har skabt fra bunden af og jeg er pavestolt 😍


Brug for min hjælp?

Læser du med fordi du selv ønsker at udgive en bog, fordi du synes det er spændende, fordi du er interesseret i mine bøger eller fordi du går og overvejer et forløb? Lige meget af hvilken årsag du læser med er du meget velkommen til at kontakte mig her, hvis du har brug for min hjælp til noget. Tak fordi du læste med 🤍

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0