En cremet risotto med svampe og parmesan
Denne svamperisotto med parmesan er en opskrift fra min 4 ugers komplette kostplan – En ny start.
Den er virkelig lækker og cremet og så kræver den ikke så mange ingredienser. Den tager lidt tid at lave, men størstedelen af tiden er blot at røre i gryden mens risene suger væsken langsomt.
En nem vegetarisk aftensmad
Risotto er en af de retter, der passer til både hverdag og weekend. Den er vegetarisk, men stadig mættende og fuld af umami fra svampene og parmesanen.



Kalorieindhold og næring
En portion indeholder ca. 518 kcal og 19g protein. Kaloriemæssigt svarer det til en aftensmad i mine kostplaner til vægttab. Ønsker man ikke vægttab kan man sagtens spise en større portion eller evt. supplere med noget brød, foccacia eller en frisk salat.
Tips fra min egen hverdag
- Jeg bruger oftest en blanding af champignon og østershatte, men du kan bruge de svampe, du har.
- Hvis du vil spare lidt tid, kan du varme bouillonen i mikroovnen i stedet for i gryde.
- Retten smager næsten endnu bedre dagen efter – jeg spiser gerne resterne som frokost.
Variationer af opskriften
- Tilsæt en håndfuld spinat eller ærter til sidst for lidt grønt.
- Skift parmesan ud med pecorino for en lidt kraftigere smag.
- Brug lidt ekstra hvidvin eller citronsaft for mere friskhed.

Svamperisotto med parmesan
Ingredienser
- 500 g blandede svampe
- 2 løg
- 2 fed hvidløg
- olivenolie til gryden
- 300 g risottoris
- 1 dl hvidvin (eller 5 spsk hvidvinseddike)
- 1 l vand til bouillon
- 2 terninger grøntsagsbouillon
- 100 g parmesan
- 30 g smør
- salt og peber
- evt. lidt krydderurter til servering
Fremgangsmåde
- Start med at hakke løg, hvidløg og alle svampene (gem et par stykker til topping).
- Kom olie i en gryde og svits løg og hvidløg i et par minutter.
- Tilsæt svampene og steg videre til de tager farve.
- Tilsæt alle risottoris og og steg i et par minutter så risene tager smag.
- Tilsæt derefter hvidvinen eller hvidvinseddiken og rør det hele godt sammen.
- Start nu med at tilsætte grøntsagsbouillonen lidt efter lidt (ca. 1-2 dl af gangen).
- Skru ned for varmen og lad risene suge grøntsagsbouillonen før det næste tilsættes.
- Tilsæt til sidst parmesan, salt og peber og en klat smør.
- Rør det hele godt sammen og server med lidt stegte svampe, parmesan og friske krydderurter på toppen.
Serveringsforslag
Næringsindhold
2176 kJ/ 518 kcal pr. portion Protein 19g, kulhydrat 70g, kostfibre 2g, fedt 17gFAQ – ofte stillede spørgsmål om svamperisotto
Kan man lave risotto uden hvidvin?
Ja, du kan bruge hvidvinseddike eller blot en smule ekstra citronsaft for at give retten den syrlige
balance, som vinen normalt giver.
Hvilke svampe er bedst til risotto?
Jeg bruger typisk champignon og østershatte, men kantareller, karl johan eller portobello fungerer
også rigtig godt.
Kan man lave risotto i forvejen?
Risotto smager bedst frisklavet, men du kan sagtens varme den op dagen efter. Tilsæt evt. en
smule vand eller bouillon for at gøre den cremet igen.
Kan retten fryses?
Risotto kan godt fryses, men den mister lidt af den cremede konsistens. Jeg anbefaler at spise den
inden for et par dage.
Følger du Pigen i køkkenet på sociale medier?
Husk at gå ind og følge Pigen i køkkenet på de sociale medier, hvor du finder opskrifter, videoer, tips og tricks, træning mm. Du kan følge Pigen i køkkenet på Instagram, facebook og pinterest.









